Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /chroot/home/endoblog/endoblog.hu/html/kurzusok/wp-content/plugins/learndash-course-grid/includes/class-utilities.php on line 494
15. nap - Tanuloszoba

15. nap

Máris itt az 15. napi feladatod. Továbbra is az első blokkban vagyunk, önismeret, önértékelés témákörben. Ha esetleg lemaradtál, egy nap kimaradt, ne aggódj! Haladj sorban, és hétvégén húzz bele, csinálj meg kettőt egy nap alatt, így könnyedén behozod a lemaradásodat. szuper vagy és nagyon klassz, hogy itt vagy velünk! 

Elő a füzetekkel, jöhet a 15. nap feladata. 
 

i pályám során tapasztalatak alapján foglalom össze, hogy leggyakrabban milyen tényezők állnak a csökkent női önértékelés mögött. Ha álltál már tükör előtt aggódva, ha figyeltél már irigyen másokat, ha megfordul a fejedben már, hogy miért pont én, vagy miért pont én nem… akkor ez a cikk neked szól. 

1. Média   

Unalomig ismert tény, hogy a képernyőkön és a magazinok lapjain megjelnő tökéletes nők rombolják a hétköznapi társaik önbizalmát. Hiába röppen fel időről-időre egy Szeresd a tested, vagy Retus nélkül kampány az újságokban, ha csak egyet lapozol, máris újra a piszkafa modellekkel, hatalmas hajzuhatagokkal, hófehér fogsorú mosolyokkal és makulátlan bőrrel találkozol. Hiába tudod, hogy átverés, mert photoshop, profi smink, műhaj és műcici, az agyad akkor is a látott információra, a képekre reagál.

2. Neveltetés

Először is a szülői minták: ők hogyan viszonyultak saját magukhoz és egymáshoz, valmint hozzád és testvéreidhez. Mit láttál gyerekként otthon, milyen üzeneteket kaptál a nőiességről, a nőiesedő testedről, a teljesítményedről. Dicsértek vagy sosem lehettél elég jó, bármit is értél el?

 

3. Férfiak, kapcsolatok

Rosszul alakult párkapcsolatok, hűtlenség, megcsalás,bántalmazó kapcsolatok- akár fizikailag, akár verbálisan-  “leuraló”-típusú férfiak, esetleg egy-egy kíméletlen megjegyzés a túl feszes farmeredről, összehasonlítgatás a mindenben jobb exekkel…vannak olyan helyzetek, amikor a párod vagy régi kapcsolataidból származó tapasztalataid akarva-vagy akaratlanul negatívan befolyásolhatják az önértékelésedet.

 

4. Nőiséget érintő betegségek, testi állapotok, tünetek

Krónikus női betegeket segítő pszichológusként látom, mekkora kihívás nőként egy ilyen állapottal együtt élni a tünetek megjelenését megelőző magabiztosság sérülése nélkül. A miért pont én…, még egy gyereket sem tudok szülni, puffad a hasam, semmit nem tudok tervezni, macerát okozok a szeretteimnek, csalódást a főnökömnek, hullik a hajam, stb… gondolatok femerülése gyakran nehezíti meg a betegek dolgát.  Fontos foglalkozni ezekkel a témákkal, mert nagymértékben befolyásolják a gyógyulási folyamatokat is.

 

5. Saját irreális elvárások

Senki sem tud úgy bántani egy nőt, mint saját maga. A mai nő hihetetlenül magasra teszi a mércét: tökéletes munkaerő, anya, pár, társ, barát, a háztartás vezetője és a meleg otthon megteremtője, aki mindemelett rendszeresn sportol, ad magára, fodrászhoz és manikűröshöz jár, napi tíz vitamint szed és egészségtudatosan főz, étkezik, ha kell, háromfélét a család különböző tagjainak. És a legmeNŐbbek mindemellett természetes önmegvalósítanak is, kiállnak egy jó ügyért, önkénteskednek, de legalábbis szelektíven gyűjtik a szemetet. Sokat olvasnak, tájékozottak a világ dolgait illetően, remek beszélgetőpartnerek és mindnig vidámak, valamint az ő gyerekeik a legokosabbak, legudvariasabbak, legjólképzettebbek, akikre soha nincs panasz. Egyértelmű, hogy ennyi fronton egyszerre nem lehet 110%-on teljesíteni, és akkor jöhet az önbántás: Jaj, már megint szalad a lakás- értsd: van három pohár a mosogatóban, stb.

Te melyik típusba tartozol, mit érzel magadra a legjellemzőbb veszélyforrásnak a fentiek közül? Hogyan tudsz, hogyan szoktál küzdeni a negatív hatások ellen, milyen saját eszközeid vannak az önbecsülésed, önértékelésed megőrzésére? 

Milyen érzések és gondolatok merülnek fel benned a gyakorlat készítése közben.  Nagyon sok mindent összeírhatsz! Ugye, nem is olyan egyszerű? 

A listáktól most egyelőre elbúcsúzunk, de holnap újra találkozunk, izgalmas új vizekre evezünk. Jó gyakorlást kívánok! 

error: Védett tartalom!!