Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /chroot/home/endoblog/endoblog.hu/html/kurzusok/wp-content/plugins/learndash-course-grid/includes/class-utilities.php on line 494
23. nap - Tanuloszoba

23. nap

Máris itt a 23. napi feladatod. 

Elő a füzetekkel, jöhet a nap feladata. Emlékszel, tegnap összeírtad, milyen kérdésekkel nézel szembe jelenleg az életedben. Ma ránézünk, mihez kezdhetsz vele. 

Honnan  tudok erről ennyit? Krónikus betegség kezelése során számtalan nehéz döntéshelyzetben találhatjuk magunkat. Endometriózissal küzdő pácienseimmel beszélgetve sokszor találkozom a következő kérdésekkel:  Megműttessem magam? Elfogadjam a hormonális kezelést? Melyik irányba induljak, mi a legjobb nekem?

A döntés mindig egyéni, fontos, hogy személyre szabott legyen. Ezért a rendelőben nálam nincs “rutin” munka vagy előre begyakorolt szakszövegek, hanem igenis leülünk, s átbeszljük, hogy az adott embernek az ő saját szempontrendszere alapján mi a legmegfelelőbb lépés.

Mutatok néhány módszert az egyszerűbbek közül, amelyek sokat segíthetnek nehéz helyzetekben átlátni a lehetőségeket, majd nyugodt szívvel elköteleződni valamelyik mellett.

1. CHOICE-TIME 

Krónikus betegség kezelése esetében érzelmileg érintve vagyunk, zaklatottak vagyunk, vágyak, félelmek zsonganak a fejünkben kusza egymásutánban. Ez a feszült állapot nem kedvez a legjobb megoldás megtalálásának. Az első és legfontosabb teendő, hogy döntésképes állapotba hozd magad. Ennek a legegyszerűbb módja egy már korábban elsajátított relaxációs technika alkalmazása, valamilyen rutin feladat elvégzése, pl. takarítás, vasalás, vagy egy hosszabb séta. Ha már kicsit nyugodtabbak vagy, tisztábban látod a dolgokat.

1. PRO-KONTRA

Ekkor már elővehetsz  egy darab papírt, és írd fel a tetejére a kérdést, ami foglalkoztat, pl. Szedjek-e hormontartalmú gyógyszert? Oszd két részre a papírt, bal oldalra írd fel az összes “Mellette” érvet, jobb oldalra pedig az összes “Ellene” érvet, és hasonlítsd össze.

 

3. FÜGGETLEN KÜLSŐ SZEM

Ha az előző módszer esetleg n em vezetett eredményre. megteheted, hogy egy pártatlan, az adott döntésben semmilyen módon nem érdekelt külső személytől kérsz segítséget. Nézzétek át együtt a pro-kontra listádat, és kérd meg, hogy egészítse ki azt saját meglátásaival, gondolataival.

4. MINDMAP

Másnéven gondolattérkép. Egy üres papír közepre írd fel a dilemmádat, karikázd be, majd rajzold hozzá a fő elágazásokat, amelyek a lehetséges döntéseket és annak elképzelt következményeit szimbolizálják. A fő ágakból így további mellékágak származnak a pozitív és negatív kimenetelek szerint. Ez a módszer leginkább olyan esetekben hasznos, amikor többféle lehetőség közül kell kiválasztanunk a legoptimálisabbat.

5. ÉRMÉZZ!

Fogj egy fémpénzt, határozd meg, mi mit jelent, például:  ha fej, gyógyszer, ha írás, akkor sport, relaxáció és pszichológus.  Dobd fel az érmét. Lehet, hogy még mielőtt földet érne, drukkolni kezdesz: bárcsak írás lenne…ha így van, gyakorlatilag már döntöttél is. Legkésőbb akkor, amikor meglátod az eredményt, megjelenik benned egy érzés: csalódott leszel vagy megkönnyebbült. Ez az érzés megérteti veled, hogy mi az, amit igazán szeretnél: eszerint dönts, ne az érme alapján.  🙂

Mire jutottál?

Milyen érzések és gondolatok merülnek fel benned a gyakorlat készítése közben.  Nagyon sok mindent összeírhatsz! Ugye, nem is olyan egyszerű? 

Holnap újra találkozunk, izgalmas új vizekre evezünk. Jó gyakorlást kívánok! 

error: Védett tartalom!!