Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /chroot/home/endoblog/endoblog.hu/html/kurzusok/wp-content/plugins/learndash-course-grid/includes/class-utilities.php on line 494
27. nap - Tanuloszoba

27. nap

Máris itt a napi feladatod. 

Elő a füzetekkel, jöhet a nap feladata. Továbbra is az önismeret a fő témánk. 
Hoztam neked mára egy kis kiegészítést a döntésel kapcsolatos feladatokhoz. Ez egyben egy gyendéd emlékezetés is arra, hogy felülfizsgáld és egy percre újra elővedd az akkor meghozott döntéseidet és a további sorsukat. Azóta hogy állsz velük? Talán pont most van szükség egy kis extra löketre?.-)
 

A San Francisco-beli The Grove Tanácsadó Központ dolgozta ki a Személyi Iránytű nevű módszert, ami alapján ezt az alábbi modellt ismertetem. Segít, ha döntéshelyzetbe kerültél, és a több lehetőség közül nem tudok, merre indulj, melyik a helyes irány. Krónikus betegséggel élve sok váratlan helyzettel szembesülhetsz, erről má írtam régebben a Döntési Helyzetek Krónikus Betegségben című cikkemben. Most továbbmegyünk, és egy komplexebb módszert is bemutatok.

 

Elsőként válaszolj az alábbi kérdésekre:

 • Honnan jöttem?

Ennél a kérdésnél vedd számba életed eddigi fontosabb döntéseit, a kihívásokat és nehézségeket, amelyekkel szembe kellett nézned a múltban. Mi van a csomagodban?

 • Mi a fontos igazán számomra?

Vedd számba az értékeidet, és jegyezd fel a kulcsszavakat. Mik az értékeid, amelyek szerint élni szeretnél? Milyen elvek irányítanak? Ha minden elvész, mi marad?

 • Ki a fontos igazán számomra?

Jegyzeteld le azokat, akiket szeretsz, akiktől félsz, akik fontosak a számodra, akik befolyásolják döntéseidet és aki a te döntéseid által érintettek.

 • Mi gátol?

Írd össze, mikor és mit kell tenned. Van-e olyan határidő, aminek betartását fenyegetve érzed? Van-e olyan dolog, ami hátráltat, hogy az igazán fontos dolgokra figyelhessünk?

 • Mitől félek?

Készíts listát mindazokról a tényezőkről, emberekről, témákról, amelyek aggodalommal töltenek el és erőidet emésztik.

Nézd át mégegyszer a listáidat, válaszaidat, ha szükséges, egészítsd ki őket. Lehet, hogy már most kielemkedik, körvonalazódik egy szempont… Egyedül, majd egy jó barát társaságában és segítsége mellett is válaszolj a kérdésekre, aztán pedig engedd szabadjára a fantáziád: merre indulnál?

Melyik úton indulnál el?

 • A hívogató úton- amit mindig is ki akartál próbálni
 • Az álmodozó úton- függetlenül attól, hogy reális-e vagy sem, erről az irányról fantáziálunk legmerészebb álmaidban
 • Az ésszerű úton- ezt az utat javasolják azok az emberek, akiknek adsz a véleményére és jól ismernek téged
 • A járatlan úton- ami eddig még soha eszedbe sem jutott
 • Az ismerős úton-  amin eddig is jártál, ahogy eddig is éltél
 • A járt úton- ahol a legnagyobb biztonságban érzed magad

Milyen érzések és gondolatok merülnek fel benned a gyakorlat készítése közben.  Nagyon sok mindent összeírhatsz! Ugye, nem is olyan egyszerű? 

Holnap újra találkozunk, izgalmas új vizekre evezünk. Jó gyakorlást kívánok! 

error: Védett tartalom!!