Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /chroot/home/endoblog/endoblog.hu/html/kurzusok/wp-content/plugins/learndash-course-grid/includes/class-utilities.php on line 494
32. nap - Tanuloszoba

32. nap

Máris itt a. 32 napi feladatod. 

Elő a füzetekkel, jöhet a nap feladata. Továbbra is az önismeret a fő témánk. 

Szeretném, ha a tegnapi feladathoz kapcsolódva, szintén a te saját, személyre szabott napirended és életmódod kialakítása érdekében összeírnád most, hogyan néz ki egy napod. Egy átlagos hétköznapod és egy hétvégi napod is. 

Ha szükséged van rá, vezethetsz néhány napig naplót az időbeosztásodról, ez segíthet felfigyelni az ismétlődő apróságokra. 

Pusztán inspirálódás céljából, azért, hogy lásd, mindenkinek mennyire más dolgok válnak be, leírom neked, megosztom veled az én egy átlagos napomat. Ebből azt is pontosan megérted, mit is várok tőled ebben a feladatban. 
 

Pont nem az a lényeg, hogy flávózzak, mennyi mindent csinálok és milyen jól beosztom az időmet, hanem az, hogy biztassalak, hogy ha nekem sikerült kialakítani egy vállalható és működő rendszert, akkor egészen biztos, hogy neked is fog, és nem lesz több halogatás, kétségbeesés, fenyegetően közeledő határidő, vacsorából hiányzó alapanyag és polcon árválkodó könyv, amit megvettél de kinyitni sem volt időd, nincs több sarokban porosodó futócipő, nincs több csalódott mérlegreállás, nincs több bűntudat. 

Ami a legjobb benne, hogy ha te állítod össze magadnak, nem betarthatatlan szabályokat és katonás szigort kapsz, hanem olyan bevált tapasztalatokat, tanácsokat, amelyek mentén kialakíthatod a te saját magad rendszerét, összeszedettnek, sikeresnek, hatékonynak, fittnek érezheted magad, megtalálva a saját utadat az elégedettségedhez, egészségedhez, kiegyensúlyozottságodhoz.

Kezdetnek leírom egy átlagos hétköznapomat, -néhány éve ez még maga lett volna a káosz, és fogalmam sem lett volna, milyen is egy “átlagos hétköznapom.” Most már meg tudom nektek mutatni.

 

Egy átlagos hétköznapon korán kelek, az ébresztőóra 6:40-kor szólal meg. Az ágyból tíz perccel ezután, az első szundira kelek ki, addig kuckózás van, ehhez ragaszkodom:-). Villámgyors ébresztő zuhany, jóreggelt puszi a fiamnak, egy finom rizstejes latte hogy bebootoljak. Addig fiam is bekap valami gyors, egészséges nasit, nem bírja kivárni, amíg az iskolában reggeliznek. Apróságra gondolj, hétköznap reggel nem főzöcskézünk, egy alma vagy banán, egy szelet vegán süti indítja a napot. Én ilyen korán még nem tudok enni. Kávézás közben végigpörgetem a kedvenc híroldalaimat, megnézem, milyen időjárás várható aznap és gyorsan ránézek az emailjeimre, üzeneteimre is.  Amire egy-két szóban lehet válaszolni, arra azonnal válaszolok is, a többire csak később, reggeli után.

7:25-kor indulunk az iskolába. Gyalog megyünk,mert ez a reggeli séta – mindössze hét percre van a fiam sulija- a mi időnk, ilyenkor beszélgetünk, vidámkodunk a gyerekkel, ráadásul a kutyasétáltatás is meg van egy kalap alatt. Hazafelé beugrom a zöldségeshez, és megveszem az aznapi friss gyümölcs- és zöldségadagomat és a natúr magvakat is.

8 órára újra otthon vagyok, közösen megreggelizünk- granolát, müzlit, gyümölcsöt, vegán sütit, mikor milyen apróságot, ha időm engedi, egy gyors turmixot vagy smoothiet is készítek, hogy jól induljon a nap. Reggeli után átmegyek otthonról a rendelőbe, autóval három perc, ez nagyon sokat számít, rengeteg időt megspórol nekem az utazáson. Általában 8:30kor vagy 9:30kor kezdek a pácienseimmel, kései ebédidőig velük vagyok a rendelőben. A páciensek a bejelentkezéseket önállóan, egy online bejelentkező rendszeren keresztül intézik, amely automatikusan megjelenik a naptáramban és amelyről email értesítőt is kapok. Rugalmasnak kell lennem, mert módosítani az időpontokat 48 órával a konzultáció előttig is még lehetséges.

Szeretek együtt ebédelni a barátaimmal- ők a legeslegjobb fejek a világon, mert tudják, hogy nincs sok időm, így mindig rávehetőek arra, hogy a rendelő közelében találkozzunk, nagyon hálás vagyok nekik ezért. A nap közepén egy könnyed ebéd, egy kis beszélgetés, nevetés mindig jól esik. Ha éppen nincs baráti találkozóm, ebédidőben ügyeket intézek, kiszaladok a postára, feladom az EndoShopos csomagokat, megírom a számlákat, elintézek egy-két telefont. Nagyon ritkán, de előfordul, hogy ezekkel a teendőkkel megcsúszom, és akkor kimarad a “rendes” ebéd, csak bekapok valamit, ami a rendelőben található. Szerencsére a gondos tervezésnek, mindig akad egészséges nassolnivaló kedves pácienseim és a magam örömére is.

Ebéd után futónapokon a rendelő melletti patakparton futok negyven percet a kutyával- két kutyánk van, naponta váltogatom, melyiket hozom magammal- majd tíz-tizenöt  percet a kültéri edzőteremben még ráhúzok. Igen- ebéd után futok- nem, nem fáj a hasam közben- nekem bevált, ezért is mondom, hogy nem érdemes limitálni magad a mások által megalkotott szabályok miatt , lehet, hogy te nem úgy reagálsz, egyedi vagy! , és saját magadat te, csakis te ismered a legjobban.

Sportolás közben online tréningeket, tananyagokat hallgatok, tanulok, vagy ha éppen nincs aktuális tananyagom, akkor “olvasok”, azaz hangoskönyvezek, nagy Audible fan vagyok, most épp Michelle Obama Becomeing-ját hallgatom. Ezután villámgyors zuhany és pattanok a kisautóba, megyek a fiamért az iskolába- ez szintén egyben kutyás program is, Csoki és Karma a sztár a gyerekek és Beni kis barátai körében, fogadásokat kötnek, aznap melyik kutya lesz a soros.

 

Ezután jön a délutáni műszak, 16:30-tól 19:30-ig, vagy amikor a fiam nincs velem, akkor 20:30-ig is bent vagyok a rendelőben a szeretett pácienseimmel. Két páciens között mindig van pár percem, ekkor fogadom a fiamhoz érkező angoltanárt, gitártanárt, vagy kiadom azokat a könyveket, amelyeket személyes átvétellel rendeltek meg az EndoShopból, és nem utolsó sorban: kávét főzök, sokat:-). Este gyorsan elmosogatom a napi vizespohár- és kávésbögre adagot, zárjuk a rendelőt,  kutyázunk,hazamegyünk.

Általában főtt, meleg ételt vacsorázunk, mert az Igazi Endometriózis Diéta könyveimből már tudhatjátok, fontos számomra, hogy a finom, egészséges fogások gyorsan elkészíthetőek legyenek, és erre szükség is van:-D Egy gyors zöldségkrémleves, grillezett növenyi sajt, sült avokádó, édesburgonyás egytál… főzés közben megbeszéljük, kinek milyen volt a napja, aztán maximum húsz-harminc perc alatt már az asztalnál ülünk. Ezután esti rutint nyomunk a fiammal, házifeladat csekkolása, zuhany, meseolvasás, a kutyák is gyorsan megvacsiznak, aztán jön egy kis rendezgetés, gyors kipakolása  a mosógépnek, mosogatógépnek, majd közös pihenés, kuckózás, a nap levezetése. Néhanapján megnézünk egy filmet, sorozatot, vagy játsszunk egyet, kimozdulni, moziba, étterembe menni inkább hétvégén szoktunk. Beni fél tízre már biztosan alszik, mi viszont későig fent vagyunk.

Igazából én este tíz után vagyok elememben, ekkor születnek a blogbejegyzések, az Endomailek, a legjobb ötletek,a  könyvek is az éjszakák termései, illetve a két mondatnál hosszabb időt igénylő emailek megválaszolására is ekkor kerül sor.  Éjfélkor van az utolsó kutyaséta, ezt szerencsére nem én intézem, addig én egy kis jógát, strechinget végzek és beugrom egy finom kád vízbe egy könyvvel vagy egy nyelvtanulós applikációval. Fél egy- egy körül kerülök ágyba. Elalvás előtt még ránézek a másnapi naptáramra, beállítom az ébresztőórát és jöhet a pihentető szundi.

Mindezen teendők áttekintésében a saját magam számára kidolgozott kissé hibrid módszerem vált be: félig offline, félig online, kicsit mindenből. Az időpontokhoz kötött teendőimet, mint például a konzultációim, a találkozások, események az online naptáramba kerülnek, míg a konkrét időponthoz nem kötött, de fontos dolgok offline, egy csudaszép bullet journalba kerülnek. Ez egy szuper feltöltő, kikapcsolódást segítő tevékenység is egyébként, igazi művészetterápia, kreatívkodással, rajzolással, színezéssel.  A képen, amit fentebb láttok, éppen a kisautómmal kapcsolatos teendők oldalát mutatom meg a naptáramból, de van ebben sok egyéb dolog is a baráti szülinapoktól, ajándékötletektől kezdve a kedvenc könyveim listáján át egészen az éves céljaim nyomonkövetéséig bezárólag.

 

Érdemes neked is így átgondolni a napod, légyél őszinte magaddal, mert sok minden kiderül ebből és segít neked fejlődni, tökéletesíteni a saját rendszeredet. Átláthatod, hol csúsznak el dolgok, hol veszítesz időt, átgondolhatod, hol van szükség nagyobb rugalmasságra, mit tehetsz, ha keresztülhúzzák a számításaidat és borulnak a terveid, szokásaid, hogyan lehetnél hatékonyabb, elégedettebb.

Fonts, hogy a rendszered szolgáljon téged, és ne te őt! Értem ezalatt azt, hogy mindig maradjon meg a döntésed, választásod szabadsága, függetlenül attól, hogy kipipáltad a napi távot futásban vagy sem, még lehetsz elégedett és támogató saját magaddal. Légy rugalmas! Ha reggeli edzésre készültél, de lerobbant az autód és szervizbe kell vinni, azt még nem jelenti azt, hogy kuka az egész nap csak mert a reggeled másképpen alakult. Iktasd be az edzést később, akár az esti sorozat alatt is csinálhatsz néhány felülést, fekvőtámaszt. Az EndoBlog Youtube csatornájának, az EndoVideonak biztonságos gyakorlatai minden helyzetben segítségedre és hasznodra lesznek.

Nálam a rugalmasság azt jelenti, hogy ha főzni akartam este, de másképpen alakult a nap, nem elégedetlenkedek, hanem kibontok egy salátakeveréket,  mellé néhány paradicsomot, megszórom natúr  magvakkal és konkrétan másfél perc múlva már eszünk is jóízűen, anélkül, hogy bánkódnánk az elszalasztott édesburgonya gratin miatt. Persze, finom az édesburi, de már megtanultam, többet ér a nyugalom és a szeretetteli beszélgetés lehetősége, mint a tervekhez való makacs ragaszkodás.

Ha egy sos nagyon sürgős időpontért esedező páciens hív, dönthetek úgy, hogy na, ma elmarad az ebédszünet sportolásom- de tudom, ekkor sem dől össze a világ. A rugalmasság  és a jól szervezettség nekem például azt jelenti, hogy mindig van otthon,  a rendelőben és az autóban is egy-egy komplett, bepakolt fullos edzőtáska- ha módosulnak a tervek, és nem ott vagyok és akkor, ahol gondoltam, hogy leszek, akkor is kereshetem és megtalálhatom a lehetőséget arra, hogy a módosult tervek ellenére véghezvigyem a kis küldetésemet, mert minden lehetőségem adott hozzá.

A saját napi rutinom persze korántsem tökéletes, de folyamatosan fejlődik, és általa minden nappal közelebb érzem magam a kitűzött céljaimhoz én is. Nekem abban kell fejlődnöm, hogy több vizet igyak- applikációk garmadát töltöttem le, hogy figyelmeztessen, ideje inni egy pohár vizet- de mindig kinyomtam, és csak felidegesített, hogy nem sikerült teljesítenem az ismét csak mások által tökéletesnek gondolt időpontban való ivást. Sokkal jobban bejött, hogy letettem a rendelő asztalára egy liter szénsavmentes ásványvizet, egész nap a szemem előtt volt, és amikor úgy gondoltam, ittam belőle- legtöbbször el is fogyott az egész üveggel.

Nagy segítség még, hogy vannak dolgok, amelyeket kiszervezek. Tökéletesen megértem, hogy milyen nehéz ezt meglépni, hiszen azokat a dolgokat, amelyeket kiszervezel, az, akinek kiszervezed, valószínűleg nem pőont ugyanúgy fogja megcsinálni, ahogyan te megcsináltad volna. Ezzel meg kell barátkozni, el kell fogadni. Nálam ilyen a porszívózás- ezt kiszerveztem egy tüneményes robotporszívónak, Robinak, aki Csoki kutya legjobb barátja, hiszen jó border collie módjára szuperül lehet terelgetni a lakásban. A másik ilyen a vasalás- persze én is szeretnék tökéletes háziasszony lenni akinek meg se kottyan hogy mindent maga csinál, de ez nem a realitás. Vasalásban végtelenül béna vagyok, sokáig elpepecseltem vele- vajon azt az egy órát, amit a pólók, ingek szalonképessé tételével töltenék el, nem tudom jobban és értékesebben kihasználni, ha nem a vasalódeszka felett töltöm, hanem inkább megírok egy blogbejegyzést, amivel sok sok nőnek egy kicsit jobbá teszem az életét?

Nehéz volt elfogadni, hogy nem én leszek a háziasszonyok gyöngye, de amióta ezt megértettem és elfogadtam, örömmel és nem fogat szívva fizetem ki a segítség árát, mert tudom, van olyan szituáció, amikor az időm értékesebb és többet jelent. De ha belegondolsz, kiszervezés végülis minden vásárlás, amihez házhoz szállítást kérsz, hiszen nem neked kell boltba menni, sorban állni, dugóban vezetni, stb.

Milyen érzések és gondolatok merülnek fel benned a gyakorlat készítése közben.  Nagyon sok mindent összeírhatsz! Ugye, nem is olyan egyszerű? 

Holnap újra találkozunk, izgalmas új vizekre evezünk. Jó gyakorlást kívánok! 

error: Védett tartalom!!